Saturday, November 3, 2012

Cauliflower soup : מרק כרובית

אני עדיין באויר. החיים שלי מניו יורק ארוזים בארגזים, עושים דרכם באוניה בדרך לישראל. החיים שלי בישראל שלפני ניו יורק ארוזים בארגזים במחסן אצל אמא שלי. ובין לבין, אני מנסה לייצר הווה.
כבר שבוע שאני רוצה לבשל אורז עם כרובית, ובכל פעם יש בעיה אחרת, פעם אין כרובית ופעם אני לא מוצאת את המתכון (באוניה...).  
בסוף זה נגמר במרק.


מצרכים:
1 ראש כרובית, מפורק לפרחים
1 תפוח אדמה, קלוף וחתוך לקוביות
1 בצל, קלוף וקצוץ
2 שיני שום, מעוכות
1 כף חמאה
2 כוסות מים
2 כוסות חלב
1/4 כפית אגוז מוסקט
מלח ופלפל
לבחירה - לקישוט: פטרוזיליה קצוצה או קרוטונים

הכנה:
1. ממיסים את החמאה בסיר גדול על להבה בינונית. מוסיפים את הבצל ומבשלים כ- 5 דקות, עד שהבצל הופך שקוף. מוסיפים את השום ומבשלים כדקה נוספת.
2. מוסיפים את תפוח האדמה והכרובית, מערבבים הכל ביחד, מכסים את הסיר ומבשלים במשך 3 דקות. מוסיפים את המים ומביאים לרתיחה, ממשיכים לבשל על הלהבה בינונית עד שתפוחי האדמה והכרובית רכים, כ- 10 דקות.
3. באמצעות בלנדר או מעבד מזון - טוחנים את המרק עד לקבלת קרם אחיד.
4. מוסיפים את החלב, אגוז מוסקט, מלח ופלפל, ומביאים לרתיחה. מנמיכים את הלהבה ומבשלים כ- 10 דקות.
5. מגישים את המרק חם בתוספת עלי פטרוזיליה או קרוטונים לקישוט.

 
 


It feels like I am floating in the air. My New York life is packed in boxes, on their way to Israel. My Israeli life (Before I moved to NY) is packed in boxes at my mother’s garage. And in between, I try to have a living.
It has been a week since I wanted to cook rice with cauliflower. Every time I had other difficulties; one time I didn’t have cauliflower, and the other time I couldn’t find the recipe (on its way to Israel…).
It ended with a soup.

Ingredients
1 Head cauliflower, chopped
1 Potato, peeled and chopped
1 Onion, roughly chopped
2 Cloves garlic, chopped
1 Tablespoon butter
2 Cups of water
2 Cups of milk
1/4 Teaspoon grated nutmeg
Salt & pepper
Optional – for serving: chopped parsley or croutons

Directions
1.     In a large pot over medium heat, melt the butter. Add onions and cook, until onions are cooking but not browning, about 5 minutes. Add garlic and cook for 1 more minute.
2.     Add the potato and cauliflower, stir to combine, cover and cook 3 minutes. Add the water, bring to boil, reduce heat to maintain a steady simmer and cook until potato and cauliflower are tender to the bite, about 10 minutes.
3.     Turn the heat off.
4.     If you have a hand blender – blend all together inside the pot until desired consistency. Turn the heat again.
If you have a blender – pour the soup into the blender container and blend for 2 minutes until desired consistency. Pour the soup back into the pot.
5.     Add the milk, nutmeg, salt and pepper and bring to boil. Reduce the heat and cook for 5 minutes while stirring.
6.     Serve soup hot, with a chopped parsley or croutons.



No comments: